Timişorenii au scos încă de vineri seara în stradă deşeurile electronice. Mulţi au profitat de întuneric pentru a se debarasa de vechituri, ca să nu se facă de ruşine în faţa vecinilor, depozitându-le în stradă pe lumină. Oficial, „Marea debarasare“ a fost lansată ieri la Sibiu de ministrul Mediului, Attila Korodi.
Campania Ministerului Mediului de colectare a deşeurilor electrice şi electrocasnice, desfăşurată ieri în 110 oraşe, nu i-a convins pe români să scape de hârburile din casă. Programul „Marea debarasare“ a dus la colectarea până la ora 17.00, în toată ţara, a aproape 450 de tone de deşeuri electronice şi electrocasnice, potrivit datelor furnizate de minister. În noiembrie, la prima ediţie a campaniei, au fost strânse într-o zi peste 600 de tone de deşeuri.
Apelul lui Korodi
Ieri, cei mai conştiincioşi au fost locuitorii din zona Sibiului, unde au fost strânse 112 tone de deşeuri. Cel mai probabil, prezenţa ministrului mediului, Attila Korodi, la Sibiu i-a convins pe locuitorii oraşelor din centrul ţării să îşi golească casele de hârburi.
Însoţit de prefectul Ilie Mitea şi de primarul Klaus Johannis, ministrul Korodi a urcat într-o maşină ce transportă deşeurile şi a colectat primele obiecte electronice uzate. „Poate la unii vă este greu să renunţaţi la televizorul sau la frigiderul vechi, dar gândiţi-vă că dacă nu sunt bune pentru sănătate şi dacă tot ţineţi un ghiveci de flori pe televizorul vechi, mai bine aduceţi-l la marea debarasare“, a declarat ministrul, citat de agenţia Mediafax.
În zona Bacăului s-au adunat 53 de tone de deşeuri, în Galaţi şi în Piteşti - 43 de tone, iar în regiunea Craiovei s-au colectat 37 de tone. La Cluj-Napoca s-au strâns 71 de tone, iar Bucureştiul şi Ilfovul au adunat 67 de tone de deşeuri. Cel mai puţin s-au mobilizat locuitorii din Timişoara, unde s-au colect