Alergiile la ACARIENI
* Nu creati conditii de confort acarienilor. Ei se simt bine intr-un mediu cald si umed. Aerisiti cu regularitate, pentru a da afara din incaperi umezeala transformata in vapori. Nu incalziti prea tare camerele, in primul rand dormitoarele.
* Nu folositi umidificatoare, fiindca ele favorizeaza inmultirea acarienilor. Pe langa aceasta, la multe aparate - chiar si la cele curatate regulat - exista pericolul ca in interiorul lor sa se dezvolte germeni, ulterior acestia fiind raspanditi in aer.
* Nu dormiti dezbracati. Acarienii se hranesc cu fragmentele desprinse din epiderma noastra, iar omul pierde numeroase asemenea scuame, indeosebi in pat. Pentru a oferi cat mai putina hrana acarienilor, alergicii n-ar trebui nici macar sa se imbrace si sa se dezbrace in dormitor.
* Spalati-va lenjeria de pat la minimum 60 de grade. Este temperatura de la care pot fi distrusi acarienii.
* Renuntati la spray-urile contra acarienilor. Ecologistii avertizeaza ca ele contin substante chimice daunatoare sanatatii.
* Persoanele alergice la praf ar trebui sa lase curatenia cu aspiratorul in grija altora. In comert se gasesc aparate cu filtre speciale de particule, destinate alergicilor, insa rezultatele obtinute cu ele sunt deocamdata controversate. Studiile efectuate pe perioade scurte au ajuns intr-adevar la concluzia ca aspiratoarele echipate cu filtre Hepa ("high efficiency particulate air filter") indeparteaza acarienii mai bine decat altele. In schimb, observatiile pe termen lung n-au confirmat acest efect.
*Ca sa nu rascoliti praful, stergeti-l cu o carpa umeda. Exista si solutii de ultima ora, mai comode si desigur mai costisitoare, ca de exemplu "magnetul de praf hipoalergen".
* Desfiintati depozitele de praf inutile. Pastrati-va lucrurile mai curand in dulapuri inchise decat in rafturi.
* Renuntati la dra