» Averea cumulata a SIF-urilor a depasit 10 miliarde lei (2,7 miliarde euro) la sfarsitul lunii martie, in crestere cu 15,4% fata de acelasi interval din 2007.
» Valoarea de piata a SIF-urilor, dupa primul trimestru din 2008, era de 7,2 miliarde lei (1,93 miliarde euro), cu 33% mai mica decat in decembrie si in scadere cu 11,4% fata de martie 2007.
» Profitul net cumulat al SIF-urilor din primele trei luni din acest an este aproape jumatate fata de cel din perioada similara din 2007.
Societatile de investitii financiare (SIF-urile) sunt, probabil, cel mai potrivit barometru pentru a caracteriza atmosfera de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Paradoxal, averea lor a crescut, in timp ce piata a devalorizat actiunile companiilor de investitii financiare. Primul trimestru din 2008 a fost cel mai nefavorabil din istoria moderna a bursei din Bucuresti, in special din cauza turbulentelor financiare la nivel global, propagate pe fondul crizei ipotecare din SUA, care au determinat in randul marilor investitori si o reducere a expunerii fata de piata romaneasca si o erodare accentuata a increderii in pietele de capital. Astfel, in primul trimestru din acest an, SIF-urile au fost cele mai afectate de la BVB, pierzand o treime din valoarea de piata, in timp ce averea acestora (activul net) s-a diminuat de doua ori mai incet (cu 15,4%). Decalajul dintre capitalizare si activul net s-a marit considerabil la finalul lunii martie 2008, titlurile SIF tranzactionandu-se, pe ansamblu, cu 28,3% sub activul net.
Comparativ cu luna martie 2007, situatia e mult diferita. In ultimele 12 luni averea SIF-urilor a sporit cu 15,4%, pana la 10,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro), dar valoarea de piata a societatilor financiare s-a diminuat cu 11,4%, la 7,2 miliarde lei (1,93 miliarde euro). Diferenta procentuala intre valoarea de piata a companiil