In epoca Youtube, in care exista camere de filmat chiar si pe cel mai banal telefon, el face poze una dupa alta, pe care apoi le aranjeaza succesiv, creand mici filmulete de buzunar (flipbook) pe care le poarta cu el, pe jos, prin toata Germania, si le arata cui vrea sa le vada. Acum a ajuns si in Romania iar sfarsitul de saptamana l-a petrecut la Cluj. Volker Gerling este un tanar cineast berlinez care infrunta timpul cu un aparat de fotografiat si spatiul cu propriile picioare.
Volker e un filozof al imaginii, un artist si un bun povestitor. Doarme in cort, castiga din cinema-ul de buzunar pe care-l face, atat cat sa traiasca si cauta in fiecare clipa poezia unui chip, a unui loc, a unui timp. Volker e altfel decat restul lumii pentru ca merge impotriva ritmului ei trepidant, ii sfideaza marile tentatii si chiar se joaca cu ea.
Caut firescul
„Acum zece ani ma intrebam daca nu pot sa fac filme cu aparatul de fotografiat. Raspunsul mi-a venit cand ma plimbam prin padure cu o prietena. I-am spus sa se ascunda dupa un copac, sa iasa de acolo si sa faca o mica plimbare pana la celalalt copac. Vroiam sa fotografiez scena, dar am uitat sa-i spun si dupa care parte a copacului sa iasa. Am strigat la ea, iar ea a inceput sa planga, dupa care mi-a intors spatele si s-a indepartat prin padure. Eu ii facusem pozele, 36 de fotograme succesive. Este primul meu film de buzunar, iar reactia spontana a fetei m-a invatat sa caut firescul, comportamentul liber, natural al omului in toate filmuletele mele de atunci incoace”, povesteste artistul german.
Cinema cu intrare gratuita
Dar cum i-a venit ideea unui cinematograf? In mod firesc, la fel ca personajele filmelor sale: “Dupa ce am lucrat o vreme in laboratorul meu de acasa, (fotografiam prin Berlin si aratam filmuletele prin baruri si cafenele), m-am gandit ca trebuie sa ies cu e