Tentata de redobândirea statutului de mare putere, Rusia îsi poate afirma cu relativ succes pozitii opuse Statelor Unite. De puterea Rusiei lui Putin, fie ca e presedinte, fie ca e
Tentata de redobândirea statutului de mare putere, Rusia îsi poate afirma cu relativ succes pozitii opuse Statelor Unite. De puterea Rusiei lui Putin, fie ca e presedinte, fie ca e prim-ministru, cel mai mult ar trebui sa se teama însa rusii însisi.
Desi, la Bucuresti si la Soci, nu conteneau cu tamâierile reciproce, presedintii Bush si Putin nu se aflau în situatii asemanatoare: e adevarat ca amândoi sunt la sfârsit de mandat, dar Putin se preface ca paraseste puterea în timp ce 70% dintre rusi aproba politica lui, iar Bush va pleca într-adevar de la Casa Alba, în timp ce putin peste 30% dintre americani mai sunt multumiti de prestatia sa.
Întrebarea cine se teme de Rusia s-a ivit în actualitate din momentul în care presedintele Rusiei a declarat ca se teme de tarile considerate pâna atunci parteneri: "În urma cu câtiva ani, am cedat iluziei ca nu mai avem dusmani si am platit pentru asta", a spus Vladimir Putin când s-a declansat afacerea Litvinenko. Atunci li s-a cerut organelor de specialitate rusesti sa participe alaturi de colegii lor britanici la cercetarile legate de moartea suspecta, la Londra, a acestui fost ofiter KGB. Probabil ca, daca n-ar fi existat nicio legatura, criminalistii rusi ar fi acceptat colaborarea.
Tentatia revenirii
Dar dincolo de acest incident înca nerezolvat se profileaza, începând cu discursul de anul trecut de la München al presedintelui rus, tentatia revenirii la lumea bipolara din timpul razboiului rece. Nu poate fi vorba despre o revenire la datele acelei perioade, marcate de lupta dintre doua sisteme ideologice, economice, politice.
Acum sunt probabil mai multi marxisti, comunisti, militanti de extrema stânga în