Sarbatorile pascale au fost intotdeauna prilej de cumparaturi, distractie si masa imbelsugata. Cu ani in urma, bucuria copiilor in preajma Pastilor era nemasurata, astazi insa, aceasta paleste in fata cumpatarii parintilor, care se uita in portofele inainte de a cantari marfa din rafturi. Pasca, oul si cozonacul – esentele tari ale sarbatorii pascale
Daca in fiecare an, de Paste, se obisnuia ca la masa pascala sa nu lipseasca pasca, ouale rosii, cozonacul si friptura de miel, anul acesta multi timisoreni se multumesc cu o friptura de pui si cateva oua inrosite. "De unde miel, draguta?!", intreaba o doamna, in timp ce analizeaza preturile din raionul "congelate". "Nu ne permitem sa luam nici macar un kilogram, ai vazut cat costa? E prea mult pentru bugetul meu, ca trebuie sa mai cumpar si altele, oua, cozonaci... Fara astea chiar nu-i Paste!", sustine sotul doamnei scandalizate de preturi, leganand cosul pe fundul caruia se odihnesc 10 oua colorate. In rafturi, sute de cozonaci, de toate tipurile, te imbie sa-i admiri. Si atat. Pretul acestora variaza de la oferta de 4 lei pentru un cozonac de 600 grame, la 5,3 pentru ceva mai putin - 300 de grame, si 12 lei pentru "gigantul" de 800 de grame. O tanara, ce se plimba nemultumita printre rafturi, isi opreste privirile asupra unor tipuri de cozonaci "de export", mai aratosi. "Acum astea sunt la mare cautare. Nu mai face nimeni cozonaci acasa. Adevarul e ca sunt buni si panettonii astia sau colombe, cum le mai spune... Dar tot nu au aroma celor facuti in vatra", mai sopteste femeia, dand un cot sotului pierdut printre preturi. Parca pentru a le face in ciuda, tanara apuca un panettone, si apoi inca unul, punandu-i incet in cos. Un astfel de cozonac se poate achizitiona in schimbul a 4,5 lei sau 12,6 lei, in functie de gramaj si firma producatoare.
Chiar daca pasca nu este un produs traditional banatean, tim