Dupa caderea comunismului, a remarcat Traian Basescu in fata congresului asociatiilor studentilor romani reunite pe 19 aprilie la Palatul Parlamentului, invatamantul superior a cunoscut o "depreciere" continua si nu mai raspunde "nevoilor societatii", nu mai "furnizeaza economiei forta de munca" suficient de bine calificata. Universitatea nu mai e ce-a fost si nici studentii nu mai au importanta sociala de altadata. Uniunea Asociatiilor Studentilor Comunisti era candva o organizatie prestigioasa, pregatita sa ofere pietei muncii de partid lucratori cu o inalta pregatire profesionala si politica. Andrei Marga, ministru postcomunist al educatiei nationale, ca si un numar impresionant de parlamentari, secretari de stat, directori de ziare, comentatori si analisti au fost produse de varf ale UASCR, capabile sa se adapteze dupa 1989 conditiilor concurentiale ale unei piete libere a valorilor publice.
Cu gandul la acest ilustru model, studentii zilelor noastre s-au constituit si ei intr-o Uniune. In regimurile politice pluraliste, studentii se manifesta de regula ca o forta de contestare si schimbare. Protestul este forma lor predilecta de manifestare in spatiul public. USR, ca si predecesoarea sa UASCR, s-a dovedit insa, din primele sale clipe de existenta, a fi o miscare de integrare a studentilor, mai precis a profesionistilor reprezentarii studentesti, in establishment. USR si-a convocat membrii la parlament si si-a inaugurat activitatea ascultandu-l pe presedinte.
Vocatia sa asumata oficial este de a fi, asemenea inaintasei sale, o "rezerva de cadre" pentru elitele politice ale momentului. Studentii s-au strans in cladirea parlamentului pentru a anunta, sub inaltul patronaj al sefului statului, ca ei sunt "schimbul de maine", nu pentru a gandi un altfel de maine decat cel la care sunt capabili sa reflecteze Traian Basescu sau Andrei Marga.
Presed