Cele mai importante bănci de investiţii ale lumii au iniţiat deja cel mai mare val de disponibilizări din ultimii ani Industria serviciilor financiare din Statele Unite ale Americii a dat
Cele mai importante bănci de investiţii ale lumii au iniţiat deja cel mai mare val de disponibilizări din ultimii ani
Industria serviciilor financiare din Statele Unite ale Americii a dat afară, în primul trimestru al acestui an, de trei ori mai mulţi oameni decât în anii precedenţi. Îngroziţi de cifre, experţii spun că, dacă lucrurile continuă în aceeaşi manieră, 2008 ar putea fi cel mai negru an pentru forţa de muncă de pe Wall Street.
Băncile de investiţii, care au pierdut până acum 250 miliarde de dolari pe fondul prăbuşirii pieţei creditelor cu grad ridicat de risc din SUA, îşi reduc acum numărul de angajaţi într-un ritm nemaivăzut în ultimii ani. Potrivit firmei de consultanţă Challenger Gray & Christmas, numai în primul trimestru al lui 2008 au fost desfiinţate 26.719 locuri de muncă din sectorul financiar, inclusiv din băncile de pe Wall Street.
Dar criza creditelor subprime face acum victime nu numai printre angajaţii cu poziţii administrative, ci şi printre şefi, analişti sau traderi. Şi asta pentru că industria nu şi-a revenit complet după explozia "balonului" dotcom de la începutul anului 2000 şi concedierea a 90.000 de oameni în cei doi ani care au urmat. De atunci au fost recuperate doar 75% din locurile de muncă desfiinţate, potrivit "BusinessWeek".
UBS renunţă la 10% din anagajaţi
În ultimele nouă luni, instituţiile de pe Wall Street şi-au anunţat intenţia de a reduce 34.000 locuri de muncă. Analiştii se aşteaptă însă ca, până la finele anului, numărul concedierilor să se situeze undeva între 15.000 şi 30.000.
Probabil cele mai multe locuri de muncă desfiinţate vor fi cele din ariile care se află în centrul crizei credi