Chiar dacă te supără doar amigdalele, o vizită la medicul de familie e mai bună decât tratamentul „după ureche”. Brusc, te ia durerea de cap când doctorul, în loc să te caute în gât, te caută pe listă şi-ţi spune că nu eşti asigurat. Pot părea cazuri răzleţe, însă faptul că pe lista unui singur medic de familie din Braşov s-au adunat peste 100 de pacienţi neasiguraţi ne arată contrariul.
„Majoritatea patronilor plătesc la timp”
Medicii de familie se plâng că situaţia creată îi face pe pacienţi să-şi verse nervii pe ei. „Sunt oameni bolnavi care au nevoie de medicamente, iar noi nu putem să le dăm în regim compensat. Oamenii se enervează că sunt puşi pe drumuri, se ceartă cu patronii crezând că nu le plătesc contribuţiile la sănătate”, ne spune unul din medicii de familie din Braşov, care are aproape 150 de pacienţi neasiguraţi. Ne cere să nu-i dăm numele, de frica repercursiunilor, însă în schimb ne arată lista primită de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Braşov. „Din cele 1.000 de persoane pe care le am pe liste, 150 figurează ca neasiguraţi. Dar nu este aşa. Majoritatea patronilor plătesc la timp dările către stat, de frica amenzilor. Ei sunt obligaţi să depună declaraţiile şi o fac chiar la timp, însă Casa de Asigurări nu are personal suficient şi nu reuşeşte să le proceseze”, mai spune medicul.
El afirmă că nu este singurul în această situaţie, fiecare medic având „enoriaşi” lipsiţi de asigurarea medicală pe care o plăteşte angajatorul lui. Dacă ar fi să numărăm cazurile care apar la fiecare medic de familie, numărul erorilor ar depăşi ordinul sutelor.
Tot bolnavii trebuie să rezolve problema
Conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) a recunoscut situaţia, însă a apreciat că amploarea fenomenului este mică. „Se mai întâmplă astfel de situaţii, dar în general nu medicul de familie are de