Biblioteca-ceainărie de la Teatrul Act se deschide pe 7 mai. Sursa: Maria Ştefănescu
Cine are chef se poate opri la intrare, să deseneze în odăiţa cu şevalet. Cine se simte în stare poate lua în primire pianul din prima cameră. Pentru toţi ceilalţi, rămâne valabilă invitaţia la lectură şi o ceaşcă cu ceai. După trei ani de la idee şi un an de muncă, bibliote-caceainărie de la Teatrul Act e gata. Se va deschide pentru publicul Capitalei peste două săptămâni. Mai exact, miercuri, 7 mai.
Ca să ajungeţi să vă bucuraţi de combinaţia „Frumoşii învinşi“ (Leonard Cohen) şi ceai negru cu bucăţele de papaya, vişine şi petale de trandafir, opriţi-vă pe Calea Victoriei, nr. 126! În loc să coborâţi în subsolul care găzduieş te, de zece ani, piese de teatru independent, intraţi pe uşa din dreapta gangului. La etajul al doilea, e bilblioteca în care se bea ceai. „Sala de lectură“, i-au spus cei de la Act. Ca să o deosebească de „Sala de spectacol“.
Teatru, film şi-un şevalet
Uşa liftului din care coborâţi e pictată colorat, cu ceşti şi ceainice înflorate, iar holul e tapetat cu afişe de spectacol. Pentru clienţii-artişti, gazdele au aranjat primele două cămăruţe: un colţ rezervat desenului şi picturii - în care s-au înghesuit un şevalet, planşe, creioane, acuarele şi pensule -, şi unul în care stăpân peste decor este un pian negru, bătrân.
Cărţile vă aşteaptă în a doua şi cea mai mare dintre camere. Stau aliniate, în corpuri de blibliotecă bătrâne de peste 100 de ani, zeci de volume cu şi despre teatru, film şi multimedia. Unele sunt primite, prin donaţie, de la Institutul Cultural Român şi Editura All, altele au fost aduse, de acasă, de angajaţi sau prieteni ai Teatrului Act.
Dulceţuri şi „no smoking“
„Ne-am gândit să creăm acest loc în urmă cu trei ani, când am primit aici, sus, repartiţia p