Violonistul Gabriel Croitoru, câştigător al concursului pentru folosirea viorii Guarnieri, care i-a aparţinut marelui muzician George Enescu, a scos pentru prima oară în lume celebrul instrument.
1 /.
Premiera a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia înregistrării, pentru Radio România Muzical, a spectacolului „Poveştile Peleşului”, o reeditare a saloanelor regale cu muzică şi literatură găzduite de Regina Elisabeta.
Micii melomani, din Bucureşti la Sinaia şi înapoi
Pentru ca totul să fie cât mai autentic şi mai aproape de persoana celei omagiate, spectacolul a avut loc în Sala de Muzică a Castelului Peleş din Sinaia, iar rolul Reginei Elisabeta – născută prinţesă de Wied, ajunsă Regină a României, alături de soţul ei, Carol I, protectoare a artelor şi scriitoare, sub pseudonimul Carmen Sylva – a fost interpretat de tânăra actriţă Medeea Marinescu. Aceasta a citit, pe parcursul spectacolului, fragmente din „Poveştile Peleşului”, imaginate de regina-scriitoare.
„Poveştile Peleşului” a fost gândit ca un spectacol dedicat atât copiilor, cât şi adulţilor atraşi de muzica clasică. Succesul emisiunii „Lecţia micului meloman” de pe RRM, al cărei „pui” este proiectul „Poveştile Peleşului”, pare destul de mare, fiindcă familii întregi veniseră, pentru copiii lor, tocmai de la Bucureşti, special pentru acest spectacol. Micuţii „melomani”, împreună cu o clasă întreagă de elevi ai şcolii „Principesa Ileana” din Bucureşti, venită împreună cu profesorii lor, au ascultat cu mare interes „povestea” prinţesei devenită Regină şi pasajele muzicale intercalate, contrazicând clişeul lipsei de atracţie a copiilor pentru lucruri frumoase, de calitate.
„Ţara pădurilor tainice”
Inspiraţia realizatorului emisiunii, Celina Petrescu – autoare a scenariului şi regiei –, a fost de a nu alege formula – m