Un imens nor de fum s-a abătut, începând de vineri, asupra oraşului argentinian Buenos Aires. Generat de incendierea a 70.000 de hectare de păşuni, aflate în vecinătatea metropolei, fumul
Un imens nor de fum s-a abătut, începând de vineri, asupra oraşului argentinian Buenos Aires. Generat de incendierea a 70.000 de hectare de păşuni, aflate în vecinătatea metropolei, fumul a fost atât de dens încât a oprit, pentru două zile, traficul aerian pe toate cele trei aeroporturi ale oraşului. Specialiştii spun că aerul nu este toxic, dar provoacă iritaţii şi usturimi ale ochilor.
Sâmbătă după-amiază, vizibilitatea s-a îmbunătăţit, ceea ce a permis şoferilor care-şi lăsaseră maşinile pe marginea şoselelor să vină să-şi recupereze autoturismele abandonate.
Focul, declanşat încă de joi, a fost amplificat de vântul din timpul zilei de vineri, iar circulaţia intensă a aerului din direcţia nord-sud a adus tot fumul peste oraş. Secretarul de stat cu probleme de mediu, Romina Picolotti, a recunoscut în faţa presei că autorităţile n-au cum să stingă incendiul de pe o suprafaţă atât de mare şi a precizat că specialiştii au identificat cel puţin 300 de focare ale sinistrului.
Incendierea, obicei european
Locuitorii din delta fluviului Parana, din nordul metropolei, au obiceiul să incendieze plantele de pe păşuni înainte de venirea iernii, considerând că cenuşa vegetală este un bun îngrăşământ. Obiceiul, european la origine, datează de sute de ani şi face parte din tradiţiile agricole ale Argentinei.
Ceaţa provocată de fumul dens a gonit locuitorii din oraş, aceştia refugiindu-se cu miile în provincie sau la moteluri aflate în afara direcţiei vântului. Ieri, Sergio Rusak, un oficial argentinian însărcinat cu stingerea incendiului, a anunţat la un post de radio că singura speranţă de a reduce fumul până luni, când oamenii trebuie să revină la locu