Desi URSS a incetat sa existe acum aproape 17 ani, domeniul de internet ".su", (de la Soviet Union) e din ce in ce mai cautat si a ajuns la un numar record de abonati. Nostalgici comunisti, oameni care doresc adrese web rasunatoare, dar si unii care spera sa le vanda pe bani grei, toti se inghesuie si creeaza pagini precum stalin.su, microsoft.su sau ford.su, scrie Associated Press.
Spre exemplu, proprietarul unui mic atelier auto din Moscova si-a luat domeniul ford.su. Tot in capitala, cineva a cumparat pagina apple.su si spune ca o schimba cu un laptop nou, indiferent de marca.
Pe de alta parte, un administrator de retea a cumparat anul trecut domeniul microsoft.su, pentru ca adresa lui de mail sa se termine cu ceva usor de retinut. Altii cer bani grei dupa ce au inregistrat domenii precum ussr.su, stalin.su sau kgb.su. Pretul e piperat, 30.000 de dolari pentru fiecare, insa e loc si de targuiala.
Conform unui studiu, circa 27% dintre adultii rusi folosesc internetul si doar 12% din populatia adulta face asta zilnic. Rata de penetrare este asadar scazuta in Federatia Rusa, in timp ce din fosta URSS, Estonia e cea mai atasata de tehnologia web, ocupand pozitii bune si pe plan mondial, ceea ce i-a permis sa-si castige porecla "E-stonia".
Revenind la Rusia, multi spun ca domeniul.su nu ar trebui sa mai existe, fiind o relicva a trecutului, nedemna sa stea alaturi de domenii consacrate precum .ru .uk sau .fr.
"Ei vand bilete pentru o nava care se scufunda (...) Ce urmeaza, domenii de net pentru Imperiul Roman sau Grecia Antica?", se intreaba Anton Nosik, jurnalist web si fondator al unor proiecte de succes in domeniu.
Domeniile de net dispar de obicei cand o tara nu mai exista. Asa s-a intamplat cu fosta Iugoslavie, cu fosta Cehoslovacie dar si cu statul Zair.
Autoritatea de gestiune a domenii