Cristian Lascu este redactor-şef al revistei National Geographic România şi cercetător speolog. În CV-ul său se află o diversitate de preocupări şi trofee: este campion naţional la judoka, scufundător, fondator al Grupului de Explorări Subacvatice şi Speologice (GESS), descoperitor al unor situri subterane neobişnuite, autor de albume şi cărţi, şi activist în domeniul conservării naturii. Pentru cîteva dintre realizările sale, dar şi pentru fotografie şi film documentar, a primit numeroase distincţii naţionale şi internaţionale. Luna decembrie a anului trecut i-a adus două alte premii, unul pentru jurnalism şi altul pentru ştiinţă. "Dar - remarcă sec Cristian Lascu - premiul pentru ştiinţă mi l-au dat jurnaliştii, iar cel pentru jurnalism, oamenii de ştiinţă."
Sînteţi un mare pasionat de natură. De ce vă simţiţi mai apropiat: de munţi, de mare sau de peşteri?
Cu siguranţă de peşteri - este o pasiune din adolescenţă. De la 14 ani voiam să mă fac speolog, dar tata, care mă "vedea" doctor sau inginer, nu m-a luat niciodată în seamă. Dorinţa mea a fost însă mult prea mare, ca să se mai poată face ceva - am studiat geologia, am lucrat apoi ca geolog prospector şi, cînd s-a ivit un post liber la Institutul de Speologie, m-am angajat cercetător.
Dar nu aţi renunţat niciodată să vă consideraţi "amator"!
Niciodată! Prin "amator" înţelegînd însă persoana care face anumite lucruri strict din plăcere, şi nu pentru bani sau alte avantaje materiale.
Spuneaţi că vă încearcă un disconfort cînd numele dvs. este legat, de cele mai multe ori, de Peştera Movile pe care aţi descoperit-o. De ce?
Cred că orice persoană care are, la un moment dat, o realizare într-un domeniu şi este nevoită să tot povestească acel lucru are un sentiment ciudat de cabotinaj - este foarte greu să spui altceva vorbind despre acelaşi lucru. Descoperirea Peşterii Movile a f