Angajat sau antreprenor? E o intrebare care vizeaza, pe de o parte, siguranta unui loc de munca si pe de alta parte, know-how-ul, cunostintele de management si nenumaratele oportunitati din piata. Andrei Iordache, consultant Visionwise Consulting, ne spune care sunt primii pasi pe care trebuie sa ii faca un angajat pentru a imbratisa antreprenoriatul si care sunt principalii factori de decizie in acest proces.
“Unii specialisti spun ca antreprenor e persoana care initiaza o afacere in timp ce altii construiesc conceptul de antreprenor bazandu-se pe o stare de spirit dominanta – cea in care respectivele persoane sunt caracterizate de vocatia de fondatori de afaceri. Fie ca acceptam teoriile de fondator sau pe cele comportamentale, e cert ca antreprenorii sunt persoane care identifica si speculeaza oportunitatile oferite de piete. Prin urmare, poate primul pas pe care il face orice angajat inainte de a deveni proprietar de companie este sa identifice oportunitatile de pe piata si sa aleaga drumul pe care va merge in afaceri”, a declarat, pentru Wall-Street, Andrei Iordache, consultant Visionwise Consulting, membru al Daedalus Group.
Ce oportunitati sunt pe piata? Am resursele necesare? De ce vreau sa pornesc o afacere? Acestea sunt cateva din intrebarile pe care trebuie sa si le puna un viitor antreprenor, care descriu cei trei factori esentiali pentru a porni o afacere: analiza pietei, competentele personale si activele afacerii si nu in ultimul rand motivatia.”Cu totii identificam nevoi pe piata, insa doar o parte din noi pot si vor sa le satisfaca”, afirma Iordache.
Acesta considera ca experienta de angajat se aseamana cu o balanta, cantarind cunostintele de business si management , relatiile si know-how-ul industriei cu obisnuinta si siguranta oferite de organizatia in care suntem angajati. “Atunci cand angajatii devin antreprenori, e extrem de im