Romania se afla pe locul trei, dupa Islanda si Liban, intr-un clasament realizat de agentia de evaluare financiara Standard & Poor's privind pietele emergente cele mai vulnerabile in cazul agravarii crizei creditelor la nivel global.
Statele din Europa de Est sunt cele mai vulnerabile piete emergente in cazul inrautatirii crizei, potrivit raportului S&P intitulat "De ce criza creditelor globale ar putea afecta mai mult statele de pe pietele emergente decat alte state", citat de Mediafax.
"Credem ca statele din Europa de Est sunt cele mai expuse, in timp ce tarile din Asia si America Latina, cu excedente comerciale si importante rezerve valutare, sunt in general mai bine protejate impotriva lipsei de lichiditati care ar putea aparea daca economia globala inregistreaza un declin mai accentuat", a declarat analistul agentiei de rating, Moritz Kraemer. Gradul de vulnerabilitate al fiecarui stat depinde de dependenta sa fata de intrarile de capital strain pentru finantarea deficitului de cont curent si evitarea crizelor din acest punct de vedere, se arata in raport.
Aceasta tendinta este subliniata de Indicele S&P al vulnerabilitatii din punct de vedere al lichiditatii, calculat pentru 40 de state. Potrivit acestuia, statele cu vulnerabilitate crescuta se gasesc in Europa, cu exceptia Libanului si a Africii de Sud. Islanda se afla pe primul loc in clasament, fiind urmata de Liban, Romania, Letonia si Turcia. Ungaria si Bulgaria se afla pe locurile sapte si opt, in acest clasament.
Cel mai putin vulnerabil stat emergent este Chile, ca urmare a evolutiei favorabile a contului curent, urmat de China, Venezuela, Trinidad, Tobago si Nigeria, iar Rusia este singurul stat emergent din Europa care face parte din grupul tarilor mai putin vulnerabile.
In consecinta, revizuirile in scadere ale ratingului de tara si perspectivele