În loc să protejeze plantele de prădători, substanţele toxice vegetale atrag în mod inexplicabil oamenii şi animalele De la ciocolată şi cafeină şi până la nicotină sau cocaină,
În loc să protejeze plantele de prădători, substanţele toxice vegetale atrag în mod inexplicabil oamenii şi animalele
De la ciocolată şi cafeină şi până la nicotină sau cocaină, multe dintre substanţele de care oamenii devin dependenţi provin din toxinele plantelor. Având în vedere că plantele au dezvoltat aceste toxine tocmai pentru a se proteja de ierbivore, ironia face ca oamenii şi alte mamifere să tânjească şi chiar să devină complet dependenţi de ele, chiar şi în condiţiile în care le tolerează destul de greu.
Paradoxul, descoperit de o echipă de cercetători americani şi germani, prezintă două aspecte bizare. În primul rând, plantele n-ar fi trebuit să dezvolte vreodată toxine care să atragă oamenii sau animalele. De cealaltă parte, oamenii nu ar fi trebuit să fie atât de atraşi de plantele toxice, care le activează centrii "plăcerii" din creier - regiunile asociate cu dorinţele şi recompensa.
În studiul lor, cercetătorii Roger Sullivan, de la California State University, Edward Hagen, de la Washington State University şi Peter Hammerstein, de la Universitatea Humboldt din Berlin, cred că actuala explicaţie evoluţionistă a atracţiei omului faţă de droguri ar putea să fie falsă.
"Paradoxul are implicaţii importante asupra actualei teorii a mecanismului de recompensă al drogurilor, deoarece sugerează implicit că multe din argumentele acestei teorii sunt şubrede", explică Sullivan, citat de site-ul Popular Science.
Lupta genetică dintre plante şi animale
De-a lungul evoluţiei, plantele şi-au creat toxinele mimându-şi propriile molecule care reglează metabolismul, creşterea şi reproducerea. Atunci când sunt ingerate de ierbivore, unele din ace