Sacoşele din plastic oferite de supermarketuri ar putea fi interzise până la sfârşitul anului Ministrul mediului şi dezvoltării durabile, Korodi Attila, a apreciat, duminică, la Sf.
Sacoşele din plastic oferite de supermarketuri ar putea fi interzise până la sfârşitul anului
Ministrul mediului şi dezvoltării durabile, Korodi Attila, a apreciat, duminică, la Sf. Gheorghe, că distribuirea gratuită a pungilor din plastic ar putea să fie oprită până la finele acestui an. Această măsură a fost deja introdusă în mai multe state din Occident şi, mai nou, a fost luată în considerare chiar de către autorităţile chineze. Se estimează că 20% din deşeurile de plastic care poluează planeta sunt, de fapt, pungi primite gratuit la magazine.
Korodi Attila a anunţat, la începutul acestui an, că va propune o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabile, disponibile gratis la comercianţi, să fie taxate "drastic" pentru a-i determina pe vânzători să folosească ambalaje alternative din materiale biodegradabile.
Ce folosim în loc?
"Probabil că, până în vară, vom putea să avem actul normativ şi să fie şi adoptat, şi depinde de perioada de conformare ce o vom putea discuta cu producătorii de ambalaje şi cu marii retaileri, ca, ori până la sfârşitul verii ori al anului, acest act normativ să fie obligatoriu", a declarat Korodi.
Principalii furnizori de pungi din plastic gratuite pe piaţă sunt în prezent supermarketurile Carrefour, Real Hipermarket, Auchan, Cora, Mega Image, dar şi unele magazine mai mici. În Europa, în cadrul dezbaterii pe tema pungilor oferite gratuit în magazine, s-a propus ca alternativă folosirea pungilor de hârtie, ca în Statele Unite, pe motiv că hârtia este reciclabilă şi biodegradabilă.
Patronii magazinelor vizate au obiectat, pe drept cuvânt, că producerea unei pungi de hârtie necesită un consum mai mare de ener