Comisia juridica a Camerei Deputatilor a decis ca interceptarile pot fi efectuate doar dupa inceperea urmaririi penale, pastrand in acelasi timp ideea senatorilor de a considera ca o fapta deosebit de grava este cea care produce un prejudiciu material de cel putin 300.000 de euro. In acest fel, deputatii confirma temerile procurorului general Laurei Codruta Kovesi, care spunea ca "Romania risca sa se transforme intr-un off-shore al infractorilor" daca parlamentarii continua sa-si faca legi de autoprotectie pentru ei si clientela lor.
"Interceptarile pot fi efectuate doar dupa inceperea urmaririi penale. Urmarirea penala poate fi inceputa nenominalizat, iar interceptarea se poate obtine in aceste conditii si nu se pune problema incunostiintarii faptuitorului de situatia ca va fi interceptat", a decretat presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon.
Teoria deputatului conservator este demontata de Laura stefan, expert al Societatii Academice Romane (SAR). Astfel, conform deputatului, n-ar fi o problema deoarece urmarirea penala poate sa inceapa atat impotriva persoanei, cat si impotriva faptei. "De exemplu, daca se ancheteaza un furt, eu, ca anchetator, daca am indicii ca Laura stefan a comis furtul respectiv, incep urmarirea penala in dosar impotriva Laurei stefan. Daca nu stiu cine a comis furtul, incep urmarirea penala impotriva faptei. Conform noilor reglementari, procurorul poate sa inceapa urmarirea penala impotriva faptei, cu alte cuvinte, sa se descurce cum o putea", este de parere Laura Stefan.
Judecatorul Cristian Danilet, secretarul asociatiei SoJust, este convins ca aceste prevederi vor intarzia nepermis de mult anchetele. "Aceasta prevedere va ingreuna anchetele penale. De regula, interceptarea convorbirilor telefonice se efectueaza la inceputul unei anchete. Scopul politicienilor este de a intarzia luarea oricarei de