Pe termen mediu, adică peste 12 ani, vom avea salarii de până la 1.500 de euro pe lună, promite Varujan Vosganian, ministrul finanţelor.
Autorităţile şi analiştii fac aceste estimări în condiţiile în care mai avem mult până să ajungem din urmă, ca nivel de trai, ţările europene dezvoltate.
Scumpirea energiei, mamainflaţiei din 2008
„Estimăm să ajungem în anul 2020 la un salariu mediu brut în România care să se situeze între 1.200 şi 1.500 de euro, cu toate consecinţele aferente“, a declarat, ieri, Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, în cadrul unui seminar economic. Acest moment va reprezenta, potrivit oficialului, convergenţa reală, altfel spus, creşterea reală a nivelului de trai.
Cu şase ani mai devreme, în 2014, vom realiza convergenţa nominală, când România va renunţa la leu pentru a adopta moneda europeană. Pe de altă parte, dacă adoptăm doar criteriile nominale, fără să ne bazăm pe o creştere reală a nivelului de trai, schimbarea „nu este sustenabilă şi, mai devreme sau mai târziu, explodează, ca inflaţia care este dusă în jos cu preţul adâncirii dezechilibrelor macroeconomice“, a susţinut Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.
La jumătatea acestui an, preţurile ar putea creşte semnificativ din cauza scumpirii energiei, ce va genera creşterea preţurilor şi la utilităţi. Astfel, inflaţia anuală în iulie (creşterea preţurilor în intervalul iulie 2007-iulie 2008 - n.r.) ar putea atinge un nivel maxim de 9%, se arată în raportul „România, Perspective Economice“, întocmit de economiştii de la BRD-Groupe Société Générale. Cu toate acestea, inflaţia anuală pe 2008 nu va depăşi pragul de 7%, după ce s-a situat, anul trecut, la 6,57%.
BNR, condamnată să ratezeţinta de inflaţie
„Rămânem ferm convinşi că presiunile care s-au manifestat anul trecut vor ma