Cornelia Todoran are 77 de ani şi a obţinut dreptul de a conduce un autovehicul rutier în 1968, înainte ca mulţi dintre cei care citesc acest articol să se nască. „Avem 34 de ani, pe atunci. Soţul a avut un accident în urma căruia i s-a interzis un an să mai şofeze. Avem maşină şi cineva trebuia să o conducă”, îşi începe povestirea una dintre primele şoferiţe din Braşov, arătându-ne permisul auto învelit în carton roz, eliberat de Inspectoratul de Miliţie Braşov.
„Da’ stai cucoană acasă, că locul tău e printre cratiţe”
Chiar dacă nici azi permisul nu se obţine foarte uşor, acum jumătate de secol femeile trebuiau să suporte în plus şi discriminarea sexuală. „A fost puţin mai greu să obţin permisul, pentru că era mentalitatea că femeile la volan nu au îndemânare. De multe ori şi instructorul îmi spunea: «da’ stai cucoană acasă, că locul tău e printre cratiţe». Am făcut şcoala trei luni, cum se făcea în perioada aceea, am învăţat de pe tabelul cu toate semnele de circulaţie. Sala am luat-o de prima dată, însă la condus m-a picat la parcări. Ţin minte că ne-a dus în spatele magazinului Star şi pe străduţele alea ne sucea, ne învârtea. Am dat cu căpitanul Copil, un om foarte sever, foarte dur. I-am zis: «dom’ne, dacă nu te-aş mai vedea îmbrăcat în miliţian, nu mi-ar mai fi aşa de frică şi poate aş merge mai bine». El mi-a zis: «Bine, atunci te îmbraci tu în miliţian şi conduc eu». În 26 august am luat carnetul şi a doua zi am plecat la mare”, îşi aminteşte septuagenara.
Bărbaţii se enervau
când erau depăşiţi
Femeia provenea dintr-o familie cu stare şi prima maşină pe care a condus-o a fost un Wartburg „ultimul tip”. Femeia spune că şi-a dus la îndeplinire rolul de şofer, deşi nu a fost uşor - fiind mamă şi având un loc de muncă. „Trebuia să mă duc după soţ, să-l aduc. Mai mergea la un şpriţ şi mă suna la 12 - 1 noaptea: hai d