Oamenii de afaceri romani si-au schimbat in ultimii ani abordarea privind educatia copiilor si modul in care acestia le vor mosteni averea. Daca pana nu de mult tot ce strangeau afaceristii intr-o viata era predat automat copiilor, in prezent progeniturile trebuie sa dovedeasca ca sunt capabile si merita sa fie la conducerea imperiilor create de parinti.
Pentru aceasta sunt trimisi la studii de specialitate, la universitati de renume mondial, fac mastere si incep sa lucreze in companii, nu neaparat in acelea ale parintilor, pentru ca parintii sa vada daca pot copiii sa avanseze in functie si sa castige propriii bani.
Mai nou, bogatii Romaniei incep sa recunoasca ca nu e obligatoriu ca, dupa retragerea lor, posturile de conducere sa fie ocupate de copii daca acestia nu dovedesc inclinatii pentru business.
Cea mai transanta abordare din acest punct de vedere o are Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, desemnat de „Forbes“ drept cel mai bogat roman, cu o avere de 2,5 miliarde de dolari. Acesta apreciaza ca „averile mostenite sunt o pacoste“, iar copiii sai nu trebuie sa astepte sa le vina o mostenire nemuncita. „Ramane de vazut cu mostenirea.
Ei trebuie mai intai sa atinga niste obiective de performanta pentru asta, dar pot sa spun ca sunt multumit, ca sunt in target“, a spus recent Patriciu. Omul de afaceri il ia ca model pe miliardarul american Bill Gates, care a anuntat ca, din cele aproximativ 60 de miliarde pe care le detine, doar 20 de milioane de dolari vor primi cei doi copii ai sai, restul urmand a se duce catre fundatia caritabila pe care o patroneaza.
„Acesta este modelul pe care-l urmeaza acum bogatii lumii si este cel mai bun“, apreciaza presedintele Rompetrol. Patriciu are doua fete, dintr-o casatorie anterioara, ambele studente la universitati de pe continentul american.
Cotidianul Oamenii