Cresterea economica va incetini in 2008 la 5,4%, fata de 6% anul trecut, inflatia se va accentua la 7%, deficitul de cont curent va ramane la un nivel inalt de 14%, iar turbulentele financiare internationale vor afecta Romania din cauza scumpirii imprumuturilor, se arata in raportul "Perspective economice regionale" al Fondului Monetar International (FMI). In aceste conditii, FMI a recomandat BNR sa continue consolidarea politicii monetare, iar guvernului sa intareasca politica fiscala, printr-o diminuare a deficitului bugetar sub 2% din PIB.
Raportul FMI estimeaza ca turbulentele financiare internationale vor avea efecte asupra statelor europene emergente, concretizate printr-o diminuare a PIB-ului de 0,8% in 2008 si 0,5% anul viitor. "Avand in vedere cresterea economica puternica din tarile mentionate, in ultimii ani, estimarile indicate pentru incetinirea avansului sunt limitate. Totusi, majorarea costurilor imprumuturilor interne si externe ar putea impune dificultati suplimentare statelor europene emergente", se arata in raport.
In acelasi raport, FMI arata ca reducerea temporara a creditarii cu 10% in Romania ar avea un impact negativ asupra cresterii economice de 1,5% in primul an, urmand ca in anul urmator sa-si reia tendinta ascendenta. "In cazul in care cresterea creditarii s-ar diminua, temporar, cu 10 puncte procentuale, PIB real ar scadea semnificativ in primul an in Romania si Estonia, doua tari in care avansul imprumuturilor a fost printre cele mai accelerate din statele emergente, pentru ca in al doilea an economiile sa revina pe crestere", se precizeaza in raportul FMI. In Romania, Serbia, Ucraina si statele baltice, peste 25% din creditele acordate intern provin din imprumuturi contractate de la institutiile financiare din strainatate.
Seful misiunii FMI pentru Romania si Bulgaria, Albert Jaeger, a declarat ca Banca