Este important să facem distincţia între conflict şi luptă în viaţa de cuplu. Cuvintele sunt folosite adesea ca sinonime, în ciuda faptului că au înţelesuri diferite. De câte ori dorinţele şi nevoile cuiva sunt reprimate, rezultă o stare de conflict. Dacă acel conflict nu este rezolvat pe cale amiabilă, se naşte un sentiment de iritare şi de furie. Felul în care este abordat acest sentiment determină transformarea conflictului în luptă.
Majoritatea cuplurilor nefericite nu ştiu cum să-şi comunice în mod constructiv sentimentele de mânie. În schimb, partenerii cred că sentimentele de mânie sunt sinonime cu acţiunile mânioase, aşa că îţi transformă mania în acţiuni. Distincţia dintre sentimentul de mânie şi transpunerea acestuia în act este esenţială, pentru că mania este un sentiment neutru, un avertisment psihologic, care vă spune că "aţi fost călcat(ă) pe bătături". Manifestări ale mâniei sunt, adesea, trântirea uşii, agresivitate verbală, sarcasm şi ameninţări. De aici, conflictul casnic poate degenera foarte uşor în luptă.
În acest sens, importantă este cultivarea controlului sentimentelor brute şi transformarea lor într-o comunicare constructivă utilă partenerului, dar şi relaţiei. Nu diferenţele dintre parteneri produc probleme în cuplu, ci modul în care diferenţele sunt gestionate atunci când apar. Bărbaţii şi femeile se luptă cu arme diferite dar suferă aceleaşi răni. De aceea, ei trebuie să înveţe să gestioneze aceste conflicte, ţinând seama şi de partener. Bărbaţii deseori “se retrag” din situaţiile inconfortabile legate de căsnicia lor, iar femeile simt uneori nevoia imediată de a rezolva orice conflict prin intermediul discuţiilor.
(16:11)