Invierea Domnului, Sfintele Pasti, este sarbatorita in prima duminica dupa Duminica Floriilor. Saptamana dintre cele doua sarbatori, se numeste Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor (ultima saptamana din Postul Mare). Zilnic, in Biserica se tin denii (slujbe care amintesc ultimele momente din viata pamanteasca a Mantuitorului).
Pastele este cea mai importanta sarbatoare crestina deoarece Invierea lui Iisus reprezinta biruinta asupra mortii si a raului. si garantia invierii noastre cu trupul la Judecata de Apoi. Pentru ca, dupa cum spune Apostolul Pavel in prima epistola catre Corinteni: "… Hristos a inviat din morti, fiind incepatura (a invierii) celor adormiti. Ca de vreme ce printr-un om a venit moartea, tot printr-un om s-a savarsit si invierea mortilor. Caci, precum in Adam toti mor, asa si in Hristos, toti vor invia (15, v. 20 - 22).
Rolul mesianic al lui Hristos, sacrificiul mielului care va rascumpara pacatul lui Adam, fusese prorocit din Vechiul Testament (Isaia, Daniel, Ieremia, Ezekiel, Osea s.a.). Mesiah apare de zeci de ori in Vechiul Testament, dar toate referirile la el sunt ca un rege pamantean si nu ca rascumparator al pacatelor. Elementele de baza ale crestinismului se regasesc in traditia evreiasca despre sacrificiu, venirea unui Mesiah si invierea tuturor mortilor. Dar nimeni nu legase, mai inainte, aceste idei cum au facut-o apostolii dupa Inviere. Esenta se gaseste in Prima epistola catre Corinteni a Sfantului apostol Pavel "Caci v-am dat intai de toate, ceea ce si eu am primit; ca Hristos a murit, pentru pacatele noastre, dupa Scripturi; si ca a fost ingropat si ca a inviat a treia zi dupa Scripturi" (15, v. 3, 4). Toata istoria biblica duce catre Crucificare si Inviere.
In capitolele 18 si 19 din Evanghelia Sf. Apostol Ioan este descris ceea ce s-a petrecut de la trimiterea lui Iisus in fata lui Pilat di