Câteva familii de ţărani dintr- o comună arondată oraşului Huşi au intrat în conflict cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR).
Pricina ameninţărilor cu judecata şi a somaţiilor de plată venite din parte UCMR şi Asociaţia Depturilor de Autor (ADA) a fost televizorul pe care aceştia îl folosesc în prăvăliile proprietate personală.
Neştiind că televizorul, pentru care deja achită taxa radio-TV plus preţul abonamentului de cablu TV, nu poate fi folosit în spaţii comerciale fără a plăti drepturi de autor, oamenii au ripostat. „Am un televizor amărât în magazinul meu unde am şi autorizaţie de desfacere a băuturilor alcoolice, pe o terasă afară, dar m-am trezit că vin un inspector şi un poliţist şi mă ameninţă să plătesc 500 de lei. Am refuzat să plătesc şi m-am dus la un avocat. Ce lege este asta, care nu îţi dă voie să foloseşti un televizor ca să mai audă oamenii din magazin o ştire, ceva? Nici măcar nu ştiu cum şi de ce trebuie să plătesc eu drepturi de autor la uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor. Nu am nimic cu această instituţie şi nici cu aceste persoane. Dar eu nu plătesc nimic“, s-a supărat Rodica Niţică, proprietara unei prăvălii din satul Plopi, comuna Buneşti-Avereşti.
Reprezentanţii instituţiei, care au împărţit somaţii de plată celor mai mulţi deţinători de televizoare, combine muzicale sau orice altă sursă de ascultat muzică în spaţiu public, susţin că micii comercianţi, mai ales din mediul rural, sunt cei mai răi „clienţi“ ai lor.
„Toţi pretind că nu ştiu de existenţa Legii 8/1996, care spune clar că, dacă foloseşti muzică într-un spaţiu public, trebuie să plăteşti pentru drepturile de autor. La oraş, unii ştiu, alţii nu, dar se mai conformează somaţiilor. La ţară însă, când îi spui că eşti de la Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor şi vrei să le încasezi drepturile de autor, l