» In vremurile de astazi, inscrise apasat sub semnul casatoriilor din ce in ce mai putine si al intreruperilor de sarcina care au atins si mentinut cote explozive dupa liberalizarea avorturilor, exista o comuna la cateva zeci de kilometri de Bistrita, in care scoala este depasita ca numar de copii doar de cea mai mare scoala generala din resedinta de judet. Maieru, satul mamelor eroine, nu se dezminte nici astazi, intemeindu-si perpetua dezvoltare nu pe tehnica moderna, ci pe "vesnicirea neamului".
Imitand perfect, cel putin in acest domeniu, tendintele la nivel mondial, si in Romania natalitatea a scazut spectaculos in ultimul deceniu. De la 2,2 copii la o femeie in 1989, valoare cu putin superioara celei necesare unei inlocuiri simple si firesti a generatiilor, indicele fertilitatii totale a coborat, potrivit ultimelor studii, la 1,3 copii la o femeie in anul 1995 si s-a mentinut cu usoare variatii la acest nivel in anii urmatori. Modelul de fertilitate din ultimii 10 ani arata o scadere de aproape "un copil la o femeie" fata de ultimele decenii ale perioadei comuniste. Nu peste tot insa. Cu peste 2.000 de copii din 8.000 de locuitori, localitatea bistriteana Maieru are o coloana sonora aparte, plina de chicoteli, tipete, rasete si lacrimi ce uda obrajii copiilor din sat cand isi zdrelesc genunchii. La Maieru, primarul canta muzica bisericeasca si se lauda el insusi cu peste 150 de verisori primari si secundari.
Strabunicile nu isi stiu numarul nepotilor si le privesc cu un ochi critic pe tinerele femei care "stau boite la cafele si nu se gandesc la marirea neamului". Cu toate ca nu sunt putine casele in care seara, se strang la cina, 10-15 oameni "de la cel cu tata-n gura pan’ la cel cu barba sura", comuna nu este una saraca, ba din contra, printre maiereni domneste bunastarea. Au case mari si frumoase si muncesc in constructii in cele