Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), o reducere temporară a ritmului de creditare cu 10 puncte procentuale pe an ar avea un impact negativ asupra economiei româneşti. Astfel,
Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), o reducere temporară a ritmului de creditare cu 10 puncte procentuale pe an ar avea un impact negativ asupra economiei româneşti.
Astfel, creşterea produsului intern brut (PIB) ar încetini cu 1,5pp în primul an, dar în următorul an, avansul economic va reveni pe un trend ascendent. Datele BNR arată că volumul creditelor acordate până la finalul lui 2007 a fost cu 60% mai mare comparativ cu finele lui 2006, iar avansul PIB a fost de 6% .
Acelaşi scenariu pesimist este aplicabil şi în cazul Estoniei, care a înregistrat anul trecut, alături de România, cel mai mare ritm de creştere al creditării, în rândul statelor emergente din Europa Centrală şi de Est.
Totuşi, efectele negative asupra economiei din Cehia ar fi mai limitate ca valoare, dar mai prelungite ca durată, în timp ce în Ungaria, avansul PIB nu ar fi redus semnificaitv.
Analiştii Fondului Monetar Internaţional şi-au reluat estimările privind inflaţia medie din România, care va fi de 7% în acest an şi de 5,1% în 2009. În ceea ce priveşte deficitul bugetar, acesta este estimat să coboare la 1,7% anul acesta, comparativ cu nivelul de 2,3% din 2007.