Presedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso merge in China pe 24 aprilie, unde va aborda problema drepturilor omului si a liberei exprimari, dar toate semnele indica faptul ca Occidentul vrea sa puna capat tuturor controverselor nascute in urm
"Presedintele Barroso intentioneaza sa se confrunte cu autoritatile chineze pe fondul con-tradictiei dintre organizarea de catre China a unuia dintre cele mai importante festivaluri din lume, Jocurile Olimpice, si tensiunile si represiunile (din Tibet - n. n.)", arata un comunicat al CE.
Delegatia presedintelui, formata din inca noua comisari, se va intalni cu presedintele chinez Hu Jintao si pre-mierul Wen Jiabao. Discutiile vor atin-ge si subiecte precum schimbarea climatica sau dezvoltarea durabila. Dis-cutiile vor avea loc in contextul protes-telor din Tibet impotriva regimului de la Beijing si inabusirii violente a acestora. Situatia este delicata pentru China, avand in vedere ca ea gazduieste anul acesta Jocurile Olimpice, figuri importante ale lumii amenintand cu boicotarea evenimentului.
Si presedintele francez Nicolas Sar-kozy a trimis la Beijing trei emisari pen-tru a clarifica situatia din Tibet si rela-tiile economice dintre Franta si China. Sarkozy face parte dintre primii lideri de stat care au luat in calcul boicotarea Jocurilor Olimpice in urma protestelor din Tibet. El a conditionat de fapt participarea sa, cerand Beijingului sa discute cu liderul tibetan Dalai Lama.
Pana acum, doar premierul britanic Gordon Brown a anuntat ca nu va participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, iar presedintele american George W. Bush a cerut autorita-tilor chineze sa inceapa discutia cu Dalai Lama. Cei trei emisari francezi trimisi la Pekin sunt Christian Poncelet, presedintele Senatului, Jean-Pierre Raffarin, fost prim-ministru, si Jean-David Levitte, consilierul