Premierul român a reuşit, ieri, în cadrul unei vizite la Paris să bifeze prima etapă în foaia de parcurs a parteneriatului strategic româno-francez. Proiectul de parteneriat, iniţiat cu ocazia vizitei preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy (4 februarie 2008), a luat, ieri,contur prin semnarea unor acorduri în domeniul administrativ şi cel al energiei nucleare. Astfel, după întrevederea cu omologul său francez François Fillon, şeful guvernului român şi-a dat acordul pentru mai multe documente ce vizează cooperarea nucleară.
Printre acestea, formarea de specialişti în domeniu cu ajutorul Franţei, dar şi cooperare în ceea ce priveşte securitatea instalaţiilor nucleare şi tratamentul deşeurilor radioactive. "Îmi exprim satisfacţia pentru discuţiile excelente pe care le-am avut şi pentru lansarea foii de parcurs din cadrul Parteneriatului strategic. Acest proiect ambiţios bazat pe proiecte comune sunt sigur că va dinamiza relaţiile bilaterale dintre cele două ţări şi în cadrul Uniunii Europene (UE)”. Tăriceanu a arătat că foaia de parcurs a Parteneriatului strategic identifică toate palierele de colaborare dintre Franţa şi România, de la domeniul economic, politic, până la cel cultural şi ştiinţific, urmând ca aceasta să pună la punct şi un mecanism de cooperare privind principalele puncte de pe agenda europeană, cum ar fi energia, dezvoltarea regională, transporturile, protecţia mediului.
FIRMELE FRANCEZE VOR PRIMI DIN BANII EUROPENI ALOCAŢI ROMÂNIEI
"Am convenit cu domnul prim-ministru François Fillon să încurajăm participarea companiilor franceze la realizarea proiectelor comune care utilizează fonduri structurale comunitare", a mai spus Călin Popescu Tăriceanu, referindu-se şi la alte teme abordate în cadrul întrevederii. Premierul român a indicat şi care sunt punctele comune de interes pe plan european cu Franţa, în vederea preluării de către Par