Cancerul ovarian ocupă locul patru printre cauzele mortalităţii la femei, după cancerul la sân, cel la intestine sau cancerul la plămân, precizează "The Times". În fiecare an se înregistrează aproximativ 6.600 de noi cazuri de cancer ovarian şi numai 10 dintre femeile afectate supravieţuiesc.
În ultimii ani, s-au făcut numeroase cercetări pentru descoperirea unor metode cât mai eficiente prin care acest tip de cancer să fie prevenit şi tratat.
Organizaţiile caritabile consideră că principala modalitate de prevenire a cancerului este permanenta conştientizare a opiniei publice, care ar putea duce la stabilirea în timp util a diagnosticului. Însă, experţii îi contrazic, argumentând că o campanie prea agresivă ar putea produce panică în rândul femeilor, ducând chiar la intervenţii chirurgicale inutile.
Louise Bayne, Director executiv al Centrului de Depistare şi Tratament a Cancerului Ovarian, Ovacome, precizează că depistarea acetui tip de cancer este mult mai dificilă, deoarece simptomele sunt foarte târzii sau, în unele cazuri, inexistente.
Dintre posibilele manifestări fiziologice asociate cu simptomele instalării cancerului ovarian, medicul britanic aminteşte: creşterea în volum a abdomenului, stări de greaţă şi modificări ale urinării, cicluri neregulate, dureri de spate inexplicabile şi agravante, lipsa poftei de mâncare.
Bayne adaugă că aceste manifestări pot fi specifice oricărui alt tip de boală şi, de aceea, doctorilor le este greu să pună un diagnostic precis. Acesta este motivul pentru care se impune adoptarea oficială a unei liste cu simptome specifice cancerului ovarian.
Tratamentul pentru cancerul ovarian variază în funcţie de numărul de factori. Pentru majoritatea femeilor, primul tratament constă în stabilirea unei operaţii prin care se determină exact stadiul în care se află boala (cât de răspândită