Am totala convingere ca se va contura o severitate in ce priveste acordarea creditelor si ca se va face astfel distinctia intre creditele de consum si creditele imobiliare, afirma Eugen Dijmarescu, viceguvernator al BNR.
"Multi dintre noi cunoastem numeroase cazuri de credite de consum avand ca destinatie achizitionarea unui imobil. De asemenea, trebuie masurat corect volumul creditelor, din moment ce multe credite sunt acordate clientilor pentru refinantarea altor credite", a spus ieri oficialul BNR.
Ion Dragulin, director de stabilitate financiara in banca centrala, subliniaza importanta pe care o are analiza calitatii portofoliului unei banci, pe langa analiza indicatorilor acesteia, intrucat neperformanta portofoliului se reflecta cu intarziere in valoarea indicatorilor.
Intrebat daca intreprinderile din Romania prezinta probleme, Dragulin spune "cu certitudine" ca bancile din Romania sunt sanatoase.
"Nu vedem companii cu probleme deosebite, insa trebuie sa tinem cont ca informatiile sunt decalate, ele nu incorporeaza impactul ultimelor luni. Din discutiile cu patronatele companiilor, am observat insa o schimbare de atitudine. Ele sunt din ce in ce mai mult preocupate atat de situatia macroeconomica a Romaniei - curs de schimb, dobanda, inflatie, dar si de contextul extern. In ce priveste populatia, riscul principal il constituie desigur expunerea valutara, pe langa expansiunea creditelor de consum. Dar, repet, ceea ce vedem astazi nu este ceea ce si este astazi. Trebuie sa privim in perspectiva."
La randul sau, viceguvernatorul Dijmarescu sustine ca sistemul bancar are resursele necesare pentru a face fata unei situatii de diminuare a lichiditatilor.
"Rezervele minime obligatorii (RMO) reprezinta un instrument de politica monetara la care se poate apela, reprezinta un tampon pentru un eventual deficit de lichiditati. In ge