Apelarea către şi din reţeaua Romtelecom se va face, începând cu 3 mai, prin formarea unor numere din zece cifre, ce vor cuprinde prefixul naţional, indicativul de arie geografică şi numărul local, pentru toate convorbirile locale şi naţionale. În prezent, abonaţii Romtelecom sunt apelaţi în reţea prin formarea numărului local de şase cifre în provincie, respectiv de şapte în Bucureşti.
În cazul furnizorilor alternativi de telefonie fixă, clienţii pot fi apelaţi doar dacă se formează numărul naţional de zece cifre.
Trecerea la noul mod de formare a numerelor de telefon se va face în două etape. În perioada 3 mai - 31 iulie 2008, numerele de telefonie fixă vor putea fi apelate atât în formatul actual, cât şi în noul format, iar abonaţii vor fi informaţi prin intermediul unui mesaj vocal sau scris (SMS) cu privire la modificarea modului de formare a numerelor. În perioada 1 august - 30 septembrie 2008, abonaţii vor fi informaţi, prin intermediul unui mesaj vocal sau scris (SMS) cu privire la noul format al numărului, dar apelul nu va mai fi rutat către destinaţie.
Odată cu schimbarea numerotaţiei în cazul Romtelecom se modifică şi formatul actual al numerelor scurte. În Planul Naţional de Numerotaţie (PNN) se face diferenţa între numerele pentru servicii de interes public la nivel naţional (deranjamente posturi telefonice, servicii de informaţii, ora exactă şi altele) şi numerele pentru furnizarea unor servicii de interes general la nivel judeţean (taxi, „alo, domnule primar“ etc.) prin adăugarea cifrei 1 înaintea numărului actual (în cazul primei categorii de servicii), respectiv a indicativului de arie geografică (în cazul celei de-a doua categorii). Spre exemplu, pentru a apela serviciul „Ora exactă“ se va forma 1958, faţă de 958 în prezent, iar pentru a apela serviciul „Protecţia Consumatorului“ din judeţul Constanţa se va tasta 0241980.
Numărul