1 /.
Criticul literar şi vocea de neconfundat a radioului Europa Liberă, Monica Lovinescu, a încetat din viaţă duminică seara, la un spital de lângă Paris, la vârsta de 84 de ani. A fost fiica criticului Eugen Lovinescu şi una dintre marile personalităţi ale exilului cultural românesc din perioada comunistă.
Monica Lovinescu a decedat în jurul orei 0.30, la Spitalul „Charles Richet“ din localitatea Val d’Oise, situată la 15 kilometri de Paris. Era internată de circa trei luni, fiind grav bolnavă. Ultimii ani ai scriitoarei au fost trişti, ea fiind bolnavă şi imobilizată la pat, şi nemaiprezentând acelaşi mare interes pentru „intelighenţia“ din ţară, după cum spune acum Gabriel Liiceanu într-un mesaj acuzator.
3 octombrie 2006 a fost printre ultimele zile când Monica Lovinescu, bolnavă de mulţi ani, a fost nevoită să iasă din domiciliul parizian ca să-l conducă pe ultimul drum pe soţul ei, criticul şi poetul Virgil Ierunca. A fost purtată atunci pe un pat cu rotile până aproape de altarul bisericii româneşti din strada Jean de Beauvais. Înainte de slujba din acea zi, de pe patul de suferinţă, ea a aşezat deasupra catafalcului lui Virgil Ierunca un trandafir alb.
Depusă la Biserica Română din Paris
Trupul defunctei va fi depus, joi, la aceeaşi biserică din Paris, ea urmând să fie incinerată, după care rămăşiţele ei şi ale lui Ierunca vor fi aduse în ţară săptămâna viitoare.
A fost o apropiată prietenă a lui Eugen Ionescu, care îi datorează într-un fel celebritatea piesei „Cântă reaţa cheală“. Într-un ultim interviu acordat lui Dinu Flămând de la RFI, în 2000, Monica Lovinescu spunea că a ales exilul în anii ’40 pentru a-i ajuta pe alţi compatrioţi să supravieţuiască.
În urmă cu o lună, ea a donat statului român casa sa din Paris.
60 DE ANI îN EXIL
@N_P