Importurile din domeniul petrolier şi auto alimentează deficitul balanţei comerciale a României, care a ajuns anul trecut la 21,6 miliarde de euro, în creştere cu 45% faţă de nivelul din 2006. Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că în 18 judeţe din România exporturile sunt mai mari decât importurile. Pe de altă parte, în Bucureşti şi în alte 23 de judeţe, importul depăşeşte exportul. Per total, la nivel naţional, situaţia comerţ
Importurile din domeniul petrolier şi auto alimentează deficitul balanţei comerciale a României, care a ajuns anul trecut la 21,6 miliarde de euro, în creştere cu 45% faţă de nivelul din 2006.
Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică arată că în 18 judeţe din România exporturile sunt mai mari decât importurile. Pe de altă parte, în Bucureşti şi în alte 23 de judeţe, importul depăşeşte exportul. Per total, la nivel naţional, situaţia comerţului exterior a continuat să se deterioreze, în special ca efect al activităţii economice din Capitală şi din judeţul Ilfov.
Bucureştiul, de exemplu, realizează numai 16,5% din exporturile României, dar produce peste 63% din deficitul balanţei comerciale, anul trecut înregistrând un export de numai 4,8 miliarde de euro şi un import de 18,5 miliarde de euro. O situaţie similară se înregistrează şi în Ilfov, judeţul cu deficitul cel mai mare după Capitală. În Ilfov, anul trecut, deficitul comercial a crescut cu peste 168% faţă de 2006 şi a ajuns la 2,8 miliarde de euro. La polul opus al clasamentului se află judeţul Olt, care a avut un excedent în comerţul exterior de anul trecut în valoare de 722 de milioane de euro, mai mare cu 25,7% decât cel înregistrat cu un an înainte.
„Deficitul comercial al României provine în principal din importul de bunuri de c