Braşovenii care au trecut ieri prin piaţa Tractorul au avut ocazia să cumpere şi primii miei ieşiţi anul acesta pe piaţă. Deşi ar fi trebuit ca producătorii să vină încă de luni, aceştia nu s-au prea grăbit, convinşi fiind că braşovenii nu vor da năvală chiar în primele zile să-şi cumpere mielul pentru masa pascală. Şi nu s-au înşelat. Ieri, de exemplu, punctul autorizat de comercializare nu a reuşit să vândă decât trei miei până la orele amiezii. Deocamdată, kilogramul de carne de miel se comercializează cu 20 de lei, însă braşovenii care au răbdare şi timp să mai dea o raită prin piaţă pot găsi mielul chiar la un preţ mai mic, de 18 lei. Conform directorului Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV), Dorin Enache, însă, preţul mielului va scădea foarte mult la sfârşitul acestei săptămâni, astfel încât braşovenii care aleg să cumpere carne de miel vineri sau sâmbătă, îl vor lua chiar la un preţ mai mic. Asta cu atât mai mult, cu cât anul acesta sunt aşteptaţi pe piaţă în jur de 3500-4000 de miei. Începând de azi, în toate pieţele braşovene vor începe să sosească producătorii de carne de miel din tot judeţul.
Au început controalele în pieţe
Pentru a nu exista probleme în ceea ce priveşte igiena, Prefectura a hotărât să formeze încă de ieri o echipă de control, care să verifice situaţia punctelor de tăiere autorizate, dar şi a celor de comercializare. Comisia mixtă de control condusă chiar de prefectul judeţului Braşov, Adriana Donţu, a poposit ieri, pentru început, la punctul de sacrificare temporar autorizat din Hărman, unde au verificat dacă sunt respectate toate normele igienice, sanitare şi veterinare pentru tăierea mieilor. În punctul de sacrificare de la Hărman se preconizează că vor fi sacrificaţi în jur de 50 de miei pe zi, care apoi vor fi aduşi la comercializare în pieţele braşovene. În total, aici vor fi sacrificaţi în jur de 4-500 de miei, co