Sunt salariată la o societate comercială destul de mare. Din cauza unor divergenţe cu conducerea departamentului în care lucrez, am fost ameninţată că voi fi concediată disciplinar. Aş dori să ştiu în ce condiţii se poate dispune de o astfel de concediere. Precizez că, în activitatea pe care am desfăşurat-o, nu am săvârşit fapte care ar putea să-mi atragă o răspundere disciplinară. Mai mult, am primit periodic indemnizaţii de merit, care reflectă aprecierea activită�
Sunt salariată la o societate comercială destul de mare. Din cauza unor divergenţe cu conducerea departamentului în care lucrez, am fost ameninţată că voi fi concediată disciplinar. Aş dori să ştiu în ce condiţii se poate dispune de o astfel de concediere. Precizez că, în activitatea pe care am desfăşurat-o, nu am săvârşit fapte care ar putea să-mi atragă o răspundere disciplinară. Mai mult, am primit periodic indemnizaţii de merit, care reflectă aprecierea activităţii pe care o desfăşor. Un simplu conflict cu superiorii poate determina o astfel de concediere?
Ionela Mihut - Bucuresti
Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca. Constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici (art. 263 alin.2 Codul muncii).
Concedierea disciplinară a salariatului este posibilă în două situaţii: în cazul în care a săvârşit o abatere gravă sau în cazul în care a săvârşit abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern al angajatorului.
@N_P