In fiecare dimineata in piata alimentara Danilovsky din Moscova, majoritatea cumparatorilor este formata din pensionari care isi fac proviziile inainte ca muncitorii sa dea navala in magazine. Gramezile de produse proaspete care includ de la rosii din Azerbaidjan si portocale din Turcia pana la calupurile de branza proaspata de la fermele din imprejurimile Moscovei sunt o atractie, scrie Financial Times.
Dar batranii cumparatori au o atitudine rezervata, deoarece cresterea preturilor depaseste ritmul cu care avanseaza pensiile lor. "Abia imi permit sa ma hranesc. Carnea a devenit un lux pentru mine, o cumpar din ce in ce mai rar. Totul costa mult mai mult decat anul trecut", spune Maria Kuznetsova, in varsta de 81 de ani.
Dovada ca preturile au crescut foarte mult este omniprezenta. De exemplu, cumparatorii spun ca un litru de lapte, care costa 40 de ruble (1,07 euro) in decembrie a ajuns sa coste in prezent 65 de ruble (1,74 euro). De asemenea, doua kilograme de faina costa acum 50 de ruble (1,34 euro), fata de 30 de ruble (0,80 euro) in decembrie, in vreme ce pentru zece oua o persoana trebuie sa scoata din buzunar 40 de ruble (1,07 euro), comparativ cu 27 de ruble (0,72 euro) in ultima luna a anului trecut.
Cresterea preturilor alimentelor preocupa atat de mult autoritatile ruse incat apropierea alegerilor prezidentiale a impus o politica de control al preturilor marfurilor de baza, chiar daca efectul nu a fost unul scontat.
In timpul mandatului de presedinte al lui Vladimir Putin, expertii economici au redus inflatia de la pragul record de 20% de la sfarsitul lui 2000, la 9% in 2006, in ciuda cresterii economice record alimentata de preturile petrolului. Insa, de la inceputul lui 2007, oficialii rusi par sa se fi relaxat, permitand inflatiei sa urce la 11,9% la sfarsitul lui 2007 si in primul trimestru al acestui an la o rata anuala de 13%