Alimentele tradiţionale pot să fie produse ca şi pînă acum, cu condiţia respectării condiţiilor de igienă şi a normelor unui atestat de la Ministerul Agriculturii.
Alimentele tradiţionale pot să fie produse ca şi pînă acum, cu condiţia respectării condiţiilor de igienă şi a normelor unui atestat de la Ministerul Agriculturii.
Autorităţile au modificat legislaţia în favoarea micilor producători de alimente tradiţionale. Astfel, aceştia pot sta liniştiţi dacă nu au bani pentru a realiza investiţiile necesare pentru îndeplinirea condiţiilor prevăzute în legislaţia europeană, deoarece pot obţine derogări de la normele sanitar-veterinare, respectiv Regulamentul european 852/2004, care stabileşte normele generale de igienă în industria alimentară. Mai mult, producătorii pot păstra specificul produselor şi le pot comercializa atît la nivel naţional, cît şi european, potrivit unui ordin al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
DEROGĂRI. Cele mai mari probleme erau reprezentate de suprafaţa spaţiilor de producţie, a ustensilelor folosite, precum şi de existenţa utilităţilor în unitatea respectivă. Conform normelor europene, micii producători erau obligaţi să deţină o anumită suprafaţă pentru producerea alimentelor tradiţionale, care să respecte aceleaşi norme ca celelalte unităţi din industria alimentară. Producătorii pot obţine derogări cu privire la caracteristicile încăperilor şi ustensilelor de producţie, ce pot fi altele decît cele menţionate în regulamentul european, cu scopul menţinerii caracterului tradiţional al alimentelor produse.
CONDIŢII. Cei care vor să obţină derogare trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Astfel, aceştia trebuie să deţină un atestat de produs tradiţional de la Ministerul Agriculturii, unitatea să fie prevăzută cu o s