Pretul graului a crescut cu 150% in luna aprilie a acestui an fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce produsele din carne au inregistrat cresteri de sub 10%. Cum se explica acest paradox si cine castiga din scumpirea alimentelor?
Criza majora pe piata cerealelor si a celorlalte resurse pentru productia de nutreturi concentrate, cauzata de seceta prelungita care a afectat in 2007 atat Romania, cat si majoritatea tarilor din Europa, a condus la dublarea pretului de achizitie a acestora in vara anului trecut fata de preturile practicate la inceputul anului 2007, si chiar triplarea lor in toamna. Procesul a condus de asemenea la cresterea costurilor furajelor si, implicit, a produselor alimentare.
In timp ce painea si uleiul au ajuns la raft mai scumpe, pretul acestora fiind sustinut de cererea mare din partea romanilor, produsele alimentare din carne au inregistrat cresteri nesemnificative din cauza ca oamenii s-au indreptat mai mult spre produsele de baza. La sfarsitul anului trecut un litru de ulei a ajuns intre 2,7-3,2 lei la producator si 3,5-4 lei pe rafturile magazinelor, anul acesta uleiul putand fi cumparat cu un pret intre 8-9 lei. De asemenea, pretul painii a crescut in ultimele doua luni ale anului trecut cu 20% ajungand la raft de la 70 de bani la 90 de bani. In ceea ce priveste carnea de pasare, de exemplu, aceasta a crecut anul trecut fata de 2006 doar cu 2%, in conditiile in care furajele si materia prima s-au triplat. Pentru producatorul de preparate de carne de pasare, Agricola Bacau, aceste costuri au determinat aproximativ opt-noua luni de pierderi. "In luna iulie 2007 preturile de cost a carnii de pasare si porc au crescut cu 5-10%, iar in septembrie-octombrie s-au inregistrat cresteri ale costurilor de productie cu inca 10-15%. Mai mult de 10.000 de tone de cereale au fost aduse de Agricola Bacau din import