Companiile şi instituţiile publice din Marea Britanie nu iau suficiente măsuri pentru a proteja datele cu caracter confidenţial ale clienţilor, se arată în rapoartele de supraveghere ale agenţiilor de monitorizare citate de BBC în pagina electronică.
Comisarul pentru Informaţii Richard Thomas a declarat că, din 94 de cazuri de pierderi de informaţii, două treimi au fost înregistrate în agenţii guvernamentale şi alte instituţii din sectorul public. Datele au fost recuperate doar pentru trei din cele 94 de cazuri.
Rapoartele de supraveghere arată că din 1.000 de firme monitorizate, aproape 90 la sută permit personalului să părăsească biroul având asupra lor date care au caracter confidenţial, salvate în dispozitive de stocare a informaţiilor. Firmele şi instituţiile publice au fost somate să facă din protecţia datelor o prioritate. „Evidenţele arată că mai sunt multe de făcut pentru a eradica aceste breşe incalificabile în sistem“, a mai adăugat comisarul britanic.
Furtul de calculatoare a dus la pierderea multor informaţii, unele cu caracter personal, inclusiv fişe medicale. Sondajul, realizat de PricewaterhouseCoopers, demonstrează că aproape 80 la sută dintre firmele care s-au confruntat cu furturi nu aveau informaţiile codificate.
Potrivit sondajului, principalele probleme sunt lipsa datelor codificate din laptopuri, utilizarea dispozitivelor de stocare a informaţiilor şi utilizarea noilor tehnologii, precum Voice în loc de Internet Protocol. „În aceste arii, controalele nu sunt la fel de stricte cum sunt cele care tratează ameninţările tradiţionale,“ a mai spus Potter.
Raportul arată că numărul tentativelor de fraudare a crescut dramatic în ultimii doi ani. „O reală îngrijorare o reprezintă numărul mare de companii care susţin că hackerii au intrat în reţelele lor. Dacă în urmă cu doi ani numai un procent dintre companii raportase păt