Incepand cu data de 3 mai 2008, toti abonatii serviciilor de telefonie fixa din Romania urmeaza sa beneficieze de acelasi tip de numerotatie. Numerele vor avea 10 cifre si vor cuprinde prefixul national "0", indicativul de arie geografica si numarul local. Schimbarea va afecta in principal abonatii Romtelecom, care sunt apelati in retea prin formarea numarului local de 6 cifre in provincie, respectiv de 7 cifre in Bucuresti. Dan Georgescu, presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii, spune ca masura inlatura un avantaj concurential detinut pana acum de Romtelecom.
"Principala schimbare este in cazul Romtelecom, pentru ca ceilalti furnizori de telefonie fixa au folosit numerotatia completa din momentul in care au intrat pe aceasta piata", a declarat miercuri, Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.
Potrivit acestuia, masura a fost luata datorita necesitatii unuui plan de numerotatie unitar, care sa elimine avantajele detinute pana acum de Romtelecom.
"Un plan national de numerotatie trebuie sa fie unitar. Ori este numerotatie inchisa si toata lumea formeaza la fel, ori este numerotatie deschisa, caz in care nu trebuie sa fie avantajat un anumit furnizor, cum era cazul in Romania, unde numai in reteaua Romtelecom se puteau forma numere scurte. Este clar ca furnizorul care beneficia de numere scurte avea un avantaj concurential fata de ceilalti furnizori alternativi", a spus Georgescu.
Furnizorii alternativi vor putea solicita numere scurte. 112 ramane neschimbat
Schimbarile vor viza si formatul actual al numerelor scurte, "aparand o diferenta clara intre numerele pentru servicii de interes public la nivel national (ora exacta, informatii privind abonatii Romtelecom, deranjamente Romtelecom etc.) si numerele prin care se furnizeaza servicii de interes general la nivel local – in judete (Jandarmerie, taxi, „alo, d