Cu fiecare deschidere de mall sau de hipermarket, angajatorii din industria textila pierd zeci sau chiar sute de oameni, scrie revista BUSINESS Magazin.
"Toti vorbesc despre cat au investit in masini, dar cat a investit fiecare in oameni?", intreaba retoric Romeo Pomponiu, incercand parca sa se convinga ca pentru producatorii romani de confectii importul de forta de munca din pietele asiatice poate fi o solutie care sa-i poata salva de la faliment.
"De fapt nu este import, este o investitie pe termen lung, cu multe riscuri si pe care o faci din necesitate", se corecteaza repede directorul general al Steilmann Bukarest, companie in care actionar majoritar este grupul italian de textile Miro Radici, dupa ce a cumparat in 2006 compania Steilmann International, cu care Romeo Pomponiu s-a asociat in afacerea din Romania.
In fabricile Steilmann din Craiova, Satu Mare, Sibiu, Sighetu Marmatiei si Mangalia lucreaza 3.300 de angajati, jumatate fata de cati erau in urma cu opt ani. Productia a scazut pana la 3,5 milioane de confectii pe an, de trei ori mai putin decat in 2000. "Folosim doar 50% din capacitatile de productie pe care le avem. Necesarul de personal ar fi de circa 5.000 de oameni", estimeaza Mariana Pietrareanu, director de productie in cadrul Steilmann Bukarest.
Cu perspectiva ca Romania sa devina centrul de productie al grupului Radici pentru toata Europa de Est, actionarii au decis sa suplimenteze numarul de salariati cu muncitori straini. "Evident ca am cautat mana de lucru in tara, dar n-am avansat in niciun fel pana acum. Tinerii prefera alte meserii mai banoase, in loc sa lucreze intr-o fabrica de confectii", tine sa precizeze Romeo Pomponiu.
Asa incat vor veni lucratori straini: 600 de muncitori din Bangladesh vor fi angajati in fabricile Steilmann din Craiova si Satu Mare. "Intr-o prima etapa vom aduce 200 de oame