Trei parcuri cu animale din judeţul Bacău au deja lacăt la poartă, iar Grădina Zoologică din Piatra Neamţ are şanse să obţină aviz de mediu dacă măreşte cuşca lupului şi exportă
Trei parcuri cu animale din judeţul Bacău au deja lacăt la poartă, iar Grădina Zoologică din Piatra Neamţ are şanse să obţină aviz de mediu dacă măreşte cuşca lupului şi exportă leul în Africa
Grădinile zoologice care nu îndeplinesc normele UE de protecţie a animalelor în captivitate riscă să fie închise dacă nu îmbunătăţesc condiţiile de viaţă ale necuvântătoarelor pe care le găzduiesc, a anunţat în repetate rânduri Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.
În Bacău, de pildă, toate cele trei grădini au fost închise şi numai cea din Oneşti are şanse să fie redeschisă, pentru că va intra într-un program de reabilitare. Celelalte două vor fi transformate, cea din Buhuşi într-un orăşel al copiilor, iar cea din municipiul Bacău, în depozit al primăriei.
Ţarcuri înghesuite, cu gratii ruginite şi ciment măcinat de vreme pe jos. Aceste veritabile puşcării ar trebui să fie "casele" animalelor rămase încă în fosta grădina zoologică din Buhuşi: trei lei, un urs tibetan, cinci câini dingo, câţiva cai şi un porumbel. De la 1 ianuarie 2007, grădina, înfiinţată acum aproape 30 de ani, a fost închisă pentru că nu îndeplineşte normele europene.
"Nu am primit aviz de mediu. Au dat legea să facem spaţii mai mari pentru animale, dar noi nu avem nici teren şi nici bani", explică Constantin Negulescu, directorul Clubului Elevilor din Buhuşi, care administrează parcul zoo. Acesta a fost finanţat până acum de Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău. Din cele peste 30 de animale care erau admirate de vizitatori până când pe poarta grădinii s-a pus lacăt, câteva au găsit alte gazde.
Patru urşi carpatini au ajuns în rezervaţia de la Zărneşti, trei lei