"Sperietoarea" guvernelor de dupa 1990 este gata sa renunte la monitorizarea directa printr-un birou la Bucuresti.
FMI, "sperietoarea" guvernelor care s-au succedat in Romania dupa 1990, si-ar putea inchide biroul de la Bucuresti, in cadrul procesului de restructurare prin care institutia financiara internationala incearca sa-si restranga cheltuielile.
Surse din mediul financiar afirma ca Fondul va pastra birourile din Republica Moldova si Macedonia, unde inca sunt in derulare programe de tip stand-by, in timp ce evolutia economica a celorlalte tari din Europa Centrala si de Est urmeaza sa fie supravegheata prin biroul de la Varsovia. Oficialii FMI au refuzat sa comenteze.
FMI a ramas principalul critic al politicilor economice ale autoritatilor de la Bucuresti, insa in ultimii ani recomandarile sale au fost din ce in ce mai putin luate in considerare.
Mai ales pe masura ce Romania s-a apropiat de momentul intrarii in UE, Guvernul a considerat ca nu mai are nevoie de FMI. Plecarea Fondului de la Bucuresti ar putea marca incheierea tranzitiei in Romania, dupa 18 ani de la caderea comunismului.
Din 1991 si pana la inceputul lui 2006, biroul Fondului a functionat in sediul central al Bancii Nationale, in palatul vechi, insa in urma unui incendiu a fost mutat. BNR a sprijinit si sprijina activitatea FMI in Romania, mai ales ca de cele mai multe ori analizele critice ale expertilor de la Washington in privinta politicilor fiscale si salariale i-au sustinut propria pozitie in raport cu Ministerul Finantelor si Guvernul.
In conditiile in care din ce in ce mai multe tari in dezvoltare nu mai au nevoie de finantari de la FMI, in ultimii ani veniturile institutiei au scazut dramatic. In contextul procesului de restrangere a cheltuielilor Fondului, BNR ar putea propune revenirea biroului de la Bucuresti in sediul sau central,