Grupul SAAB aprinde lupta pentru furnizarea de avioane României şi anunţă compensare de 100% din valoarea contractului În Ungaria au dat, la schimb, o fabrică de frigidere. În Cehia,
Grupul SAAB aprinde lupta pentru furnizarea de avioane României şi anunţă compensare de 100% din valoarea contractului
În Ungaria au dat, la schimb, o fabrică de frigidere. În Cehia, centrale eoliene. În România, ţara cu chibriturile, suedezii nu ştiu cum vor face compensarea, dar caută să convingă de bunele intenţii pentru a prinde comanda de 48 de avioane.
Desant de companii suedeze, ieri, la Bucureşti. Sunt în general divizii ale constructorului SAAB, dar şi furnizori ai acestuia, veniţi pentru întâlniri de afaceri cu 25 de companii româneşti din domeniul industriei de apărare.
Evenimentul marchează, practic, deschiderea luptei pentru câştigarea uriaşei comenzi de 48 de avioane de luptă din partea Armatei Române, comandă estimată, recent, de ministrul apărării la circa 3,5 miliarde de euro.
SAAB este, cu al său Gripen, unul dintre principalii competitori, şi vrea să arate că, în ipoteza în care câştigă contractul, este hotărât să reîntoarcă în economie banii câştigaţi în cadrul aşa-numitei operaţiuni de compensare (off-set).
Argumente economice, împotriva celor politice
Legislaţia actuală prevede un minimum de 80% compensare pentru marile achiziţii publice din domeniul apărării, dar suedezii plusează la "nu mai puţin de 100% din valoarea contractului, din care 25% vor fi investiţi în industria de apărare".
Suma se anunţă consistentă, chiar dacă, după cum spun reprezentanţii grupului suedez, "dacă vom câştiga noi, valoarea contractului va fi mult mai mică decât cea anunţată". Directorul de marketing Richard Smith aminteşte că, spre exemplu, în Polonia, pentru o comandă similară cu cea a românilor, SAAB a avut o ofertă cu 600 milioa