Ministrul mediului amendează sectoarele cele mai împădurite din Bucureşti, pentru lipsa proiectelor de dezvoltare a spaţiilor verzi. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Sectoarele 4 şi 5 ar fi fost cele mai harnice la proiectele pentru spaţii verzi, a susţinut ieri ministrul mediului şi dezvoltării durabile, Attila Korodi. Acesta a dat publicităţii lista cu 87 de primării care nu au depus planuri de acţiune pentru extinderea spaţiilor verzi, aşa cum prevedea OUG nr. 114/2007, menţionând că celelalte sectoare, alături de alte 83 de oraşe din ţară, vor fi amendate cu sume între 30.000 şi 60.000 de lei pentru neglijenţă.
Legea spune că fiecare primărie trebuia să depună, până la finele lunii ianuarie, o listă cu planurile de acţiune pentru a asigura creşterea suprafeţelor de spaţii verzi la 20 mp/cap de locuitor până în 2010 şi la 26 mp/locuitor până în 2013. Cum ministrul mediului îi mângâie pe creştet pe campionii la promisiuni pe hârtie, dar nu se uită pe teren la ce au făcut ceilalţi, Capitala rămâne în continuare la 11,09 mp spaţiu verde/cap de locuitor.
Statisticile îl contrazic
Soarele dogorea ca-ntr-o zi de vară, încingând betoanele fără milă şi sugrumând cei câţiva copaci de pe marginea drumului. Asfaltul parcă ar fi cedat sub greutatea paşilor, în timp ce ministrul mediului, Attila Korodi, se îndrepta spre băncuţa înconjurată de 20 de metri pătraţi de spaţii verzi, în mijlocul parcării din Piaţa Constituţiei. Din colţul verde, amenajat special pentru presă, cu arbuşti în ghivece şi covoare de gazon aduse la metru pentru această ocazie, ministrul i-a pus la colţ pe cei 87 de primari, care nu s-au conformat legii.
Mirată, asistenţa îl întreabă pe ministru în ce constau proiectele sectorului 5, unul dintre cele mai aride din Bucureşti. „Nu ştiu ce conţin proiectele care au fost depuse deja. Acestea se află la