Oferta bogata a comerciantilor in aceste zile si dorinta de a avea produse multe si cat mai variate pe masa de Paste ne determina uneori sa uitam de regulile de baza la cumpararea oricarui produs alimentar.
Autoritatea nationala pentru protectia Consumatorilor (ANPC) le recomanda clientilor sa cumpere produsele numai din locuri autorizate, sa evite achizitionarea alimentelor expuse spre vanzare pe trotuare, in portbagajele autoturismelor etc.
Carnea de miel trebuie cumparata numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete, sa aiba stampila sanitar-veterinara, sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare, iar vanzatorii trebuie sa poarte echipament de protectie sanitara a alimentelor.
La cumparare, pestele trebuie sa fie proaspat, fara modificari precum solzi care se desprind usor, corp acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna. Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit.
Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta si verificati data durabilitatii minimale, inscrisa pe fiecare ou. Nu utilizati vopsea de oua destinata altor scopuri, precum cea tipografica sau pentru textile, caci poate prezenta pericol pentru sanatate.
Produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in 24 ore de la data fabricatiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale). Cand cumparati vin, nu va lasati ademeniti de vanzatorii din piete care vand in recipiente PET refolosite sau care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor. Verificati etanseitatea recipientelor si limpezimea continutului, deoarece vinul care prezinta depuneri este impropriu consumului uman.
» Conditii de comercializare
Inspectorii ANPC acor