Peste 3.000 de asociaţii de proprietari vor să intre în programul de reabilitare termică a blocurilor. De la bugetul statului şi bugetele locale se acoperă două treimi din costuri. Începând din acest an, ţara noastră trebuie să intensifice măsurile de îmbunătăţire a eficienţei energetice la nivel naţional, având în vedere angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene (CE). Urmare a Directivei 2006/32/CE, care a devenit obligatorie şi pentru România de la încep
Peste 3.000 de asociaţii de proprietari vor să intre în programul de reabilitare termică a blocurilor. De la bugetul statului şi bugetele locale se acoperă două treimi din costuri.
Începând din acest an, ţara noastră trebuie să intensifice măsurile de îmbunătăţire a eficienţei energetice la nivel naţional, având în vedere angajamentele asumate în faţa Comisiei Europene (CE). Urmare a Directivei 2006/32/CE, care a devenit obligatorie şi pentru România de la începutul acestui an, statele membre UE îşi vor reduce consumul final de energie cu cel puţin 9 % în perioada 2008-2016 (reducere de 1% pe an).
România şi-a asumat realizarea unor economii de 13,5% în perioada menţionată, respectiv cu 1,5% pe an. Până în acest moment, eforturile pentru creşterea eficienţei energetice au fost modeste, în comparaţie cu nevoia şi potenţialul de reducere a pierderilor, lucru recunoscut de altfel şi de ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian. Potrivit acestuia, printre cauzele ce au determinat decalajele de competitivitate ale României se numără şi lipsa de preocupare din ultimul deceniu pentru eficienţa energetică, ceea ce nu mai este tolerabil în contextul actual. „Din punct de vedere economic, prima prioritate a României este îmbunătăţirea eficienţei energetice“, a declarat Vosganian.
În prezent, intensitatea e