Un raport realizat pentru guvernul de la Paris îndeamnă Europa să coopteze Moscova în realizarea proiectului energetic Cu mai bine de trei luni înainte de a prelua preşedinţia UE,
Un raport realizat pentru guvernul de la Paris îndeamnă Europa să coopteze Moscova în realizarea proiectului energetic
Cu mai bine de trei luni înainte de a prelua preşedinţia UE, Franţa vrea să se asigure că va gestiona cu succes cele mai arzătoare probleme ale europenilor. Pentru început, Parisul s-a oprit la dorinţa blocului comunitar de a-şi reduce dependenţa energetică faţă de Rusia. Astfel, premierul Francois Fillon a primit un raport care cere Europei să renunţe la rolul de "profesor" în faţa Rusiei şi să o asocieze la gazoductul Nabucco.
Raportul a fost realizat de fostul director executiv al Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Claude Mandil, în vederea pregătirii preşedinţiei franceze a UE, care va începe la 1 iulie. Documentul menţionează că principala nelinişte a europenilor este dependenţa prea mare de gazul rusesc, care reprezintă 25% din consumul lor.
Acelaşi raport subliniază însă că "europenii dau semne că sunt terorizaţi de ideea de a pierde" resursele energetice ruseşti. De aceea, se sugerează că ar fi de preferat creşterea cantităţii de gaz natural lichefiat şi construirea de terminale de recepţie în Marea Baltică şi Marea Nordului. În ansamblu, raportul pledează pentru o relaţie mai bună între UE şi Rusia, cerând Bruxelles-ului să nu mai dea lecţii Moscovei.
Gazoductul Nabucco le-ar permite europenilor ca din 2012-2013 să se aprovizioneze cu gaz din Marea Caspică, ocolind teritoriul rusesc. Proiectul este văzut ca un rival al South Stream, susţinut de Rusia. La acest proiect participă Gazprom şi ENI, iar membrii de până acum includ Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Grecia.
Propunerea Parisului apare în contextul în care Franţa nu e